Vzdelávacie podujatie pri príležitosti Dňa Karpatských parkov v obci Hajnáčka

Vzdelávacie podujatie pri príležitosti Dňa Karpatských parkov v obci Hajnáčka

Pohorie Karpaty patrí medzi najväčšie pohoria Európy s dĺžkou takmer 1 500 km, ktoré sa rozprestiera v 8 krajinách: Rakúsko, Čechy, Slovensko, Poľsko, Maďarsko, Ukrajina, Rumunsko a Srbsko.  V  krajinách Karpatského oblúka sa okolo termínu 26.9.2024 konali rôzne environmentálne podujatia. Tieto aktivity upozorňovali na zraniteľnosť a ohrozenosť prírody Karpát a na význam ochrany tohto prírodného dedičstva pre ďalšie generácie. Rok 2024 sa niesol v hlavnej téme:  „Naša identita spočíva v našom dedičstve“. Informácie o zrealizovaných podujatiach k príležitosti Dňa Karpatských parkov nájdete aj na stránke Carpathian convention.

Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Cerová vrchovina pripravila v spolupráci s obcou Hajnáčka, Miestnou akčnou skupinou (MAS) Cerovina, MAS Malohont, Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie dňa 25.9. 2024 v obci Hajnáčka vzdelávacie podujatie určené najmä pre pedagógov. Tematicky bolo zamerané na Karpatské parky, CHKO Cerovú vrchovinu, environmentálnu výchovu, prírodný turizmus, regionálny rozvoj a produkty. V rámci prednáškového bloku po privítaní a úvodnom predstavení aktuálnych informácii o obci Hajnáčka odzneli  prezentácie zamestnancov Správy CHKO Cerová vrchovina, zástupcov  MAS Cerovina a MAS Malohont.

Po prednáškach nasledovala prehliadka regionálnych výrobkov a produktov. Obdivovali sme úžitkovú a ozdobnú keramiku, šperky s rastlinnými motívmi, výšivky, plstené predmety, kované výrobky, regionálne víno. Zaujala nás praktická možnosť  vyskúšať  si plstenie mydielok a nadchla nás ukážka kovania kovových výrobkov pod šikovnou ženskou rukou. Našim zámerom bolo ponúknuť pedagógom prepojenie medzi prírodnými, kultúrnymi a tradičnými hodnotami regiónu. To znamená, že v rámci školského výletu majú deti možnosť spoznávať prírodu, život miestnych ľudí, tradície, remeslá aj napríklad s možnosťou objednania si tvorivej dielničky a výroby lokálneho tradičného produktu.

Na záver programu nás čakal netradičný výstup na Tilič z obce Hajnáčka, počas ktorého sa účastníci dozvedeli množstvo informácii o okolitej krajine od geológie, cez botaniku, zoológiu až po hospodárenie v nej. Na začiatku trasy v obci Hajnáčka nás milo prekvapili látkové tašky zavesené na viditeľnom mieste, ktoré slúžia na zber odpadov. Tak sme si jednu zobrali, cestou sme pozbierali odpady a priniesli sme naspäť na označené miesto. Odtiaľ ich miestni aktivisti obce zoberú tam, kde patria. Potešil nás tento nápaditý a praktický príklad ako vyjadrenie úcty k prírodným hodnotám krajiny. Na vrchu Tilič nás čakal nádherný výhľad na krajinu Cerovej vrchoviny, na krajinu karpatského regiónu, na naše prírodné dedičstvo a identitu.

Cieľom tohto podujatia bolo prepájanie ochrany prírody s rôznymi spôsobmi trvalo udržateľného využívania krajiny, vyzdvihnutie ochrany tradičných zručností, vedomostí a zachovania krajiny v takom stave, aby ďalšie generácie z nej neodchádzali.

Všetkým spoluorganizátorom, remeselníkom a účastníkom podujatia by sme sa týmto chceli ešte raz srdečne poďakovať. Samozrejme naša vďaka patrí aj obci Hajnáčka, ktorá nám ochotne poskytla výbornú kávu, čaj a priestor na realizáciu podujatia.

 

Text: Želmíra Ružičková

Foto: Eva Belanová, Lenka Papáčová, Želmíra Ružičková, Michal Kováč (MAS Cerovina), Danica Bartová (MAS Malohont)